Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Διώξτε τα κουνούπια με φυσικούς τρόπους

 

Eίναι οι πιο ανεπιθύμητοι καλοκαιρινοί επισκέπτες, καθώς μας αναγκάζουν να φοράμε μακριά μανίκια, παντελόνια, ακόμη και κάλτσες για να τους αποφύγουμε. Ο λόγος φυσικά για τα κουνούπια, τα οποία πλέον πολλαπλασιάζονται ταχύτατα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της θερμοκρασίας. Το Vita, με τη βοήθεια της αρωματοθεραπεύτριας κ. Πόπης Κανά, προτείνει τρόπους να προστατευτούμε από τα τσιμπήματά τους με φυσικούς τρόπους, κυρίως με τη σωστή επιλογή και χρήση των αιθέριων ελαίων. Εφαρμόζοντας τις οδηγίες που ακολουθούν, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πολλαπλό όφελος, μια και θα απαλλαχθούμε από τα κουνούπια, αλλά και από τα περισσότερα ενοχλητικά έντομα, όπως οι μύγες και οι σκνίπες.

Άμυνα σώματος

Λάδι Εάν η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε ένα έλαιο με χημικά συστατικά από το φαρμακείο δεν μας δελεάζει, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας λάδι για το σώμα με φυσικά συστατικά. Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο (έλαιο βάσης), ρίχνουμε 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα, 7 σταγόνες γεράνι και 4 σταγόνες βασιλικό. Το μείγμα που θα παρασκευάσουμε είναι αρωματικό και όσοι το χρησιμοποιούν κάνουν με ευχαρίστηση επάλειψη στο σώμα τους. Συνιστάται η εφαρμογή του ιδιαίτερα στα σημεία που προτιμούν τα κουνούπια, όπως οι αστράγαλοι και οι καρποί των χεριών.

Κρέμα 
Όσοι προτιμούν την επάλειψη με κρέμα και όχι με λάδι είναι δυνατό να παρασκευάσουν μόνοι τους τη δική τους αντικουνουπική κρέμα. Αρχικά πρέπει να προμηθευτούν μια ουδέτερη κρέμα από το φαρμακείο. Πρόκειται για κρέμες που δεν έχουν δραστικά ή αρωματικά συστατικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την παρασκευή ενός εντομοαπωθητικού μείγματος. Σε 30 γρ. κρέμα, λοιπόν, προσθέτουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 3 σταγόνες κέδρο και 3 σταγόνες βασιλικό. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά -ιδανικά χρησιμοποιούμε το αναδευτήρι για την παρασκευή κρύου καφέ- προκειμένου να διαλυθούν τα αιθέρια έλαια στο μείγμα. Να σημειωθεί ότι τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να έρθουν σε απευθείας επαφή με το δέρμα, επειδή μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Επομένως, είναι σημαντικό να διαλυθούν καλά στο μείγμα. Στη συνέχεια, βάζουμε την κρέμα σε ένα βαζάκι και τη χρησιμοποιούμε όποτε είναι απαραίτητο. Το πλεονέκτημα της κρέμας σε σύγκριση με το λάδι είναι ότι απορροφάται από το δέρμα και δεν αφήνει αίσθηση λιπαρότητας.

Αρώματα στο μπαλκόνι
Ο λύχνος Στους εξωτερικούς χώρους, όπως το μπαλκόνι και η αυλή, θα μας φανεί χρήσιμος ο αρωματικός λύχνος. Πρόκειται για ένα δοχείο το οποίο γεμίζουμε με νερό, κάτω από το οποίο υπάρχει μια υποδοχή για ένα κεράκι ρεσό. Ανάλογα με το μέγεθος της βεράντας και τον αριθμό των ατόμων, μπορεί να χρειαστούμε περισσότερους από έναν αρωματικούς λύχνους. Τα αιθέρια έλαια που θα μας φανούν χρήσιμα στην περίπτωση αυτή είναι η σιτρονέλα (10 σταγόνες) και ο βασιλικός (10 σταγόνες), δηλαδή δύο από τα πιο δυνατά εντομοαπωθητικά έλαια. Μόλις τα ρίξουμε στο νερό του λύχνου, ανάβουμε το ρεσό και αφήνουμε το άρωμα να διαχυθεί στον χώρο και να δράσει.

Οι γλάστρες Εκτός από τα αιθέρια έλαια των φυτών, τα ίδια τα φυτά, όπως ο βασιλικός και η λεβάντα, έχουν εντομοαπωθητική δράση. Διόλου τυχαία, παλαιότερα μια γλάστρα με βασιλικό κοσμούσε πάντα τα παράθυρα και τις αυλές των σπιτιών. Εάν θέλουμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε την αντικουνουπική «άμυνα» του σπιτιού μας, μπορούμε να βάλουμε στο μπαλκόνι μας φυτά όπως ο βασιλικός, η λεβάντα και το γεράνι. Επιπλέον, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα φυσικό αντικουνουπικό με βασιλικό και ξίδι. Αρκεί να πάρουμε λίγα φύλλα βασιλικού (πλατύφυλλου), να τα κοπανήσουμε στο γουδί ώστε να αναδυθεί το άρωμά τους, και στη συνέχεια να ρίξουμε λίγο ξίδι. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ στον χώρο που βρισκόμαστε.

Λεβάντα στο παιδικό δωμάτιο
Το αρωματικό έλαιο που συνιστάται για το δωμάτιο του παιδιού είναι η λεβάντα, επειδή έχει ευχάριστη μυρωδιά και δυνατή εντομοαπωθητική δράση. Μπορούμε να ρίξουμε 10 σταγόνες στον αρωματικό λύχνο και να το αφήσουμε να αρωματίσει τον χώρο ή να παρασκευάσουμε ένα σπρέι για να ψεκάσουμε τον χώρο. Για το σπρέι, ρίχνουμε 10 σταγόνες λεβάντα σε ένα κουταλάκι βότκα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα σε 100 ml απιονισμένο νερό (το νερό που χρησιμοποιούμε στο σιδέρωμα). Κατόπιν, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπουκαλάκι για σπρέι και ψεκάζουμε όλο το παιδικό δωμάτιο.

Με τον λύχνο στο σαλόνι
Για το σαλόνι και το καθιστικό θα μας φανεί χρήσιμος ο αρωματικός λύχνος, στον οποίο θα ρίξουμε εντομοαπωθητικά αιθέρια έλαια που μας αρέσουν. Το γεράνι και η μέντα έχουν ωραία μυρωδιά και αποτελούν καλή επιλογή. Προσθέτοντας και αιθέριο έλαιο κανέλας, «σπάμε» τη δυνατή μυρωδιά των άλλων δύο και η μυρωδιά γίνεται πιο ελαφριά και ευχάριστη. Εάν π.χ. το μπολ του αρωματικού λύχνου χωράει 200 ml νερό, τότε ρίχνουμε μέσα 10 σταγόνες συνολικά από τα παραπάνω αιθέρια έλαια (γεράνι, μέντα και κανέλα). Εάν ο λύχνος είναι μικρότερης χωρητικότητας, π.χ. 100 ml, θα βάλουμε 6 σταγόνες συνολικά.

Κρατώντας τα κουνούπια μακριά
✿ Φοράμε ρούχα που μας κρατούν δροσερούς (τα κουνούπια ελκύονται από τη θερμότητα του σώματος και τον ιδρώτα). Επίσης, ρούχα με μακριά μανίκια και άνετα παντελόνια, ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Επίσης, δεν βάζουμε αρώματα.
✿ Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες, ειδικά στο παιδικό κρεβάτι και στο καρότσι, και τις ελέγχουμε τακτικά για τρύπες.
✿ Στο σπίτι τοποθετούμε σήτες σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
✿ Φροντίζουμε ώστε στην αυλή ή στη βεράντα να μην υπάρχουν εστίες με νερό που λιμνάζει, επειδή αυτά τα υποτυπώδη «έλη» τραβούν τα κουνούπια σαν μαγνήτης. Ανανεώνουμε καθημερινά το νερό στα βάζα και αδειάζουμε τα πιατάκια από τις γλάστρες στο μπαλκόνι. Πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι οποιαδήποτε εστία στάσιμου νερού αποτελεί εν δυνάμει χώρο αναπαραγωγής κουνουπιών. Γι’ αυτό, προτιμούμε να ποτίζουμε τις πρωινές ώρες.
✿ Κουρεύουμε το γρασίδι και τις φυλλωσιές, επειδή στα σημεία αυτά βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
✿ Το σκόρδο θεωρείται παραδοσιακά εντομοαπωθητικό, αλλά η δράση του αυτή δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Επιπλέον, δεν αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστικό τρόπο για να διώξουμε τα κουνούπια, επειδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι τα μόνα που θα απωθήσουμε! Οι τολμηροί, πάντως, μπορούν να μασήσουν μια σκελίδα σκόρδο ή να τρίψουν λίγο σκόρδο στους αστραγάλους και τους καρπούς των χεριών τους.
✿ Μπορούμε να κρεμάσουμε στα ανοίγματα (παράθυρα, πόρτες) μικρά πουγκιά από τούλι, μέσα στα οποία θα βάλουμε φύλλα δάφνης.
✿ Καταφεύγουμε στους ανεμιστήρες. Ιδιαίτερα εκείνοι της οροφής, δυσχεραίνουν την προσέγγιση των εντόμων. Όσο για τα κλιματιστικά, βοηθούν, επειδή ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.
✿ Προτιμούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τους εξωτερικούς χώρους, επειδή προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Οχ, με τσίμπησε
Σε περίπτωση που µας τσιµπήσουν τα κουνούπια, εάν δεν θέλουµε να καταφύγουµε στην κλασική λύση της επάλειψης µε ξίδι, µπορούµε να ετοιµάσουµε ένα ανακουφιστικό µείγµα µε αιθέριο έλαιο µέντας. Για να το παρασκευάσουµε, βάζουµε σε 30 γρ. κρέµα ή ζελέ αλόης (πωλούνται στα φαρµακεία) 18 σταγόνες αιθέριο έλαιο µέντας. Ανακατεύουµε καλά το µείγµα για να διαλυθεί το αιθέριο έλαιο και κάνουµε επάλειψη στο ερεθισµένο σηµείο που µας τσίµπησε το κουνούπι.

Φτιάχνοντας εντομοαπωθητικό κερί
Ένα κερί με άρωμα σιτρονέλας μπορεί να φανεί χρήσιμο κατά των ενοχλητικών εντόμων του καλοκαιριού. Μπορούμε μάλιστα να το φτιάξουμε μόνοι μας. Τα απαραίτητα υλικά είναι κερί σε κομμάτια (παραφίνη), που πωλείται π.χ. σε καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη, ή μερικά κομμάτια από χρησιμοποιημένα κεριά που ήδη υπάρχουν στο σπίτι. Λιώνουμε το κερί σε μπεν μαρί και το χύνουμε σε ένα μεταλλικό ή πλαστικό καλούπι (π.χ. κύπελλο). Λίγο πριν πήξει, ρίχνουμε 6-8 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας και περνάμε το φιτίλι (το πιο βασικό υλικό) από μια τρύπα στο κάτω μέρος του καλουπιού. Ένα ξυλάκι από σουβλάκι θα μας βοηθήσει να περάσουμε και να στηρίξουμε το φιτίλι.

Τα αντικουνουπικά βραχιόλια
Η τελευταία µόδα στη µάχη κατά των κουνουπιών είναι τα εντοµοαπωθητικά βραχιόλια. Συνήθως πρόκειται για βραχιόλια σιλικόνης που αναδίδουν για κάποιο χρονικό διάστηµα άρωµα αιθέριων ελαίων, όπως η σιτρονέλα, το οποίο απωθεί τα κουνούπια. Πηγή: vita.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου