Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Κίνδυνος για την Ανταρκτική λόγω υπερθέρμανσης


Για το ενδεχόμενο "εξαφάνισης" των πάγων της Ανταρκτικής κινητοποιούν εκ νέου τους επιστήμονες δύο νέες έρευνες, που αφορούν σε ένα μεγάλο τμήμα από το στρώμα πάγου στη δυτική Ανταρκτική, το οποίο έχει αρχίσει να διαλύεται και οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την κατάσταση μη αναστρέψιμη. 

Όπως αναφέρει το mega.gr, σημειώνεται ότι εφόσον οι έρευνες επιβεβαιωθούν, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το λιώσιμο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση γειτονικών τμημάτων πάγου και σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά τρία μέτρα ή και περισσότερο στους αιώνες που θα ακολουθήσουν. 

Η πρώτη μελέτη αφορά σε μια σειρά από δεδομένα που συλλέχθηκαν από παρατηρήσεις 40 χρόνων και δείχνουν ότι η υποχώρηση των μεγαλύτερων παγετώνων της θάλασσας Άμουνδσεν στη δυτική Ανταρκτική "έφθασε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή", εξηγεί ο δρ. Έρικ Ρίγκνοτ, ειδικός στους παγετώνες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ίρβιν και της Nasa, βασικός συντάκτης της έρευνας αυτής που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters, της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης. 

Ως βασικές αιτίες του φαινομένου θεωρούνται η υπερθέρμανση του πλανήτη και η εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Η επιτάχυνση της ροής του νερού και η υποχώρηση των παγετώνων στο βραχώδες υπόστρωμα αλληλοενισχύονται, εξηγούν οι ερευνητές. Με την τήξη τους, οι παγετώνες επεκτείνονται και το πάχος τους μειώνεται, κάτι που μειώνει τη μάζα τους και τους χωρίζει όλο και περισσότερο από το βραχώδες υπόστρωμα ενώ τους αφήνει να συρθούν ταχύτερα. Thestival.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου