Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ποιo είναι το κλειδί για την ενίσχυση της μνήμης στις εξετάσεις σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες;

 

Superfoods που ενισχύουν τη μνήμη και βιταμίνες έχουν επιστρατευτεί αυτές τις μέρες για τους μαθητές που περνούν εξετάσεις. Μια νέα έρευνα έρχεται ωστόσο να εντάξει μια καλή συνήθεια, στη φαρέτρα των όπλων των μαθητών για καλύτερη μνήμη.
Πέρα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών για την ενίσχυση της μνήμης, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "American Journal of Clinical Nutrition" πως η καθημερινή κατανάλωση πρωινού σε ανθρώπους κάθε ηλικίας αυξάνει την πρόσφατη μνήμη. Αυτή η έρευνα έρχεται να συμπληρώσει με μελέτη του Πανεπιστημίου του UCLA σε μαθητές σχολείο που μέτρησε την απόδοση των μαθητών σε πρωινά τεστ μετά τη λήψη ή όχι πρωινού. Αυτή έδειξε πως τα παιδιά που κατανάλωναν πρωινό γεύμα είχαν σαφώς καλύτερη απόδοση, γεγονός που οφειλόταν στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης τους.

Η στενή σχέση του πρωινού με την κατανάλωση υδατανθράκων (ψωμί, δημητριακά, μέλι, ζάχαρη) αποτελεί το κλειδί και στις δύο αυτές έρευνες. Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ κατά τον ύπνο, μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης και μόλις ξυπνήσουμε αυτά αργούν να αυξηθούν. Η χαμλή γλυκόζη συσχετίζεται με τη φτωχή μνήμη, την αδυναμία συγκέντρωσης αλλά και αφομίωσης.

Τρώγοντας λοιπόν ένα σωστό, ισορροπημένο πρωινό σε πρωτεϊνες (γάλα, βούτυρο, γιαούρτι) και υδατάνθρακες (φρυγανιά, ψωμί, μέλι, δημητριακά) μαζί με ένα χυμό, αυξάνουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και δίνουμε στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργεί κανονικά. Και αν πάλι το παιδί σας, πριν τις πανελλήνιες θέλει να διανθίσει το πρωινό με έναν ελαφρύ καφέ, κακό δεν θα του κάνει. Έτσι υποστηρίζουν όλες οι έρευνες που αποδίδουν στο συγκεκριμένο ρόφημα ενισχυτικές ικανότητες. Σε μικρές ποσόστητηες μπορεί να προκαλέσει εγρήγορση και να ελαττώσει το αίσθημα της κόπωσης. Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή γιατί η καφείνη σε μεγάλες δόσεις και σε άτομα που δεν πίνουν συχνά καφέ μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και ανησυχία.

Για μια ακόμη φορά οι διατροφολόγοι έρχονται να επιβεβαιωθούν, αφού χρόνια τώρα στηρίζουν την άποψη πως ένα ισορροπημένο πρωινό αποτελεί το κλειδί μιας καλής διατροφής. Thestival.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου